Egyénre szabott szájápolási tanácsadás

25 jan 2018

Egyénre szabott szájápolási tanácsadás

A helyes szájápolás nem velünk született képességünk, ugyanúgy tanulnunk kell, mint az írást, olvasást vagy az asztalnál történő helyes étkezést. A kérdés az, hogy kitől tanuljuk meg? Kézenfekvőnek tűnik, hogy a szüleinktől. A szülőkben benne van a segítés vágya, az hogy a legjobbat szeretnék a gyermeküknek, szeretnék őket megkímélni a fogászati kezelések nem éppen kellemes élményeitől és ezért szívesen áldoznak időt és energiát gyermekük érdekében. De vajon a szülők rendelkeznek-e elég ismerettel, hogy hogyan is kell valóban tisztán tartani a fogakat, vajon mindig naprakészek-e legújabb fogászati eszközök és fogápolási termékek palettáján? Sok esetben nem.

Ma már egyáltalán nem szégyen szakember segítségét kérni ahhoz, hogy megtudjuk a leghatásosabb fogásokat a fogak és az egész szájüreg tisztántartásához, mind a gyermekünk, mind saját magunk érdekében. A dentálhigiénikusok az erre a feladatra kiképzett szakemberek, akiknek tudása mindig naprakész, akik mindig szeretettel várják a tanulni vágyókat, és akiknek mindig van idejük még a legzsúfoltabb rendelési napokon is, hogy gyermekünket játszva, kellemes légkörben megismertessék a fogápolás rejtelmeivel.

A szájápolás megismertetése életkoronként változik, más-más dolgok fontosak különböző életkorokban. Egy óvodáskorú gyermeknél először még csak ismerkedünk a rendelővel, liftezünk a fogorvosi székben, megmossuk a maci fogát, matricát ragasztgatunk. Rendszeres látogatás esetén, az idő előre haladtával a gyermek megbarátkozik annyira a rendelővel és a dentálhigiénikussal, hogy érdemi oktatást, tudás átadást lehet kezdeményezni.

6 éves kor alatt nem lehet elvárni a gyermektől, hogy szabályosan , korrekt kézmozdulatokkal használja a fogkefét, élettanilag még nem állnak készen erre az izmai, viszont ki lehet használni ezt az időszakot, arra hogy kialakítsuk a helyes szokásokat a gyermekben, hogy természetessé váljon a számára, hogy a fogakat ápolni kell, hogy a betegségek megelőzhetők, hogy fogorvosi rendelő ne legyen idegen környezet a számára. Iskoláskorban, amikor már a kéz izmai képesek finomabb mozgásra, elkezdődhet maga a fogmosás tanítása. Ehhez plakkfestő tablettát vagy folyadékot használunk, amivel megfestjük a gyermek fogát és megmutatjuk neki a helyes mozdulatokat, amikkel el tudja a festéket távolítani a fogáról. A plakkfestő jó szolgálatot tesz arra, hogy a látja a gyermek, hogy mely területeket nem sikerült megtisztítania és motiválja őt az ügyesebb fogmosásra. Nagyobb gyerekeknél előkerül már a fogselyem is, nekik lehet beszélni a fogköztisztítás jelentőségéről is, valamint olyan megelőző kezeléseket lehet elkezdeni náluk, amelyekkel megakadályozzuk a szuvasodások kialakulását. Előfordul elég gyakran, hogy bizony felnőttkorban is előkerül a plakkfestő folyadék és újból átvesszük a fogmosási technikákat, de ebben a korban sajnos már előtérbe kerülnek a hidak, koronák, implantátumok tisztántartásának az eszközei, módszerei. Időskorban sem lehet azt mondani, hogy már mindent tudunk a szájápolásról, hiszen ebben a korban jelentkezik a fogágybetegség, amely speciális szájápolást igényel, valamint több fog elvesztése esetén szükség lehet kivehető pótlásokra is, amelyeknek a tisztántartását szintén el kell sajátítani.

Tanulni, segítséget kérni egyik életkorban sem szégyen. Az időben történő szájápolási oktatással megelőzhető a fogászati betegségek legnagyobb része, ha pedig már bekövetkezett a baj, akkor sem késő, hiszen a még megmaradt fogak, valamint az elkészült pótlások élettartamát évekkel meg lehet hosszabbítani a helyes szájápolással. Fogkefével fogainknak csak a külső, belső és rágófelszínét tudjuk alaposan megtisztítani, még a legmodernebb, legravaszabb fogkefék sem jutnak el a fogközökben olyan mélységig, mint a fogselyem. A fogak egymás felé néző felszínei között viszont alattomosan megbújik a lepedék, ami először rossz leheletet, rossz ízt, utána későn felismerhető és nehezebben kezelhető fogszuvasodást okoz a két fog között. A fogselyemmel és más fogköztisztító eszközzel még egyszer annyi lepedéket eltávolíthatunk, mint amennyit a fogkefével eltávolítottunk, tehát ebből is látszik, hogy a fogkefe csak fél megoldás. Sokakat visszatart az ínysérüléstől való félelem, pedig a szakszerű alkalmazásnál semmiféle veszedelem nem fenyegeti az ínyünket. A fogselymet lassan, a fog felszínéhez hozzászorítva kell becsúsztatni a fogközbe, így az elkerüli az ínyt.

Aki úgy érzi, hogy nem tudja helyesen alkalmazni, kérjen nyugodtan segítséget a fogorvosától vagy dentálhigiénikusától, ők szívesen megtanítják a használatát. Akkor is forduljunk mindenféleképpen szakemberhez, ha a fogselyem akad, esetleg elszakad egy fogközben, mert ez valamiféle egyenetlenséget jelez a fog felszínén, pl. elálló tömés, amiben nem csak a fogselyem tud elakadni, hanem a lepedék is megbújik alatta. Ezeket a problémákat sokszor egy egyszerű polírozással meg lehet oldani.

Jó tudni, hogy a szájzuhany használata nem helyettesíti sem a fogkefét, sem a fogselymet, sem más fogköztisztító eszközt. Szájzuhannyal, csak az ételmaradékot távolítjuk el a fog felszínéről és a fogközökből, a szuvasodást okozó lepedék viszont komplexebb összetételű, sokkal tapadósabb, amit a szájzuhany már nem tud lemosni a fogakról. Nagy használatot tehetnek a koronák és a hidak tisztításánál az úgynevezett superfloss-ok. Ezek a speciálisan kialakított fogselymek könnyen bevezethetők a koronák mellett és a vastagabb, bolyhosabb felületüknek köszönhetően kitűnően tisztíthatók ezek a fogpótlások velük. Előfordulhat, hogy a fogak között nagyobb rés van, ami általában fogágy betegség eredménye. Ilyenkor a fogselyem vagy a superfloss nem tud elegendő lepedéket eltávolítani, szükség lehet más fogköztisztító eszköz használatára. Erre a célra fejlesztették ki a fogköztisztító keféket. Ezek az üvegmosó kefére emlékeztető kicsi kefécskék ideálisak arra, hogy a visszahúzódott íny miatt kialakult nagyobb résekből a lepedéket eltávolítsák, ami egy fogágy betegség estén akár a gyulladás súlyosságát is befolyásolja. Használatuk nagyon egyszerű, nem igényel különösebb kézügyességet. Ma már nagyon sokféle fogselymet és fogköztisztító eszközt lehet kapni az üzletekben és a gyógyszertárakban, nagyon nehéz azonban a megfelelő kiválasztása. Használatával biztosíthatjuk a mindennapi kellemes közérzetünket, ráadásul pénzt spórolunk, hiszen a fogselyem még mindig olcsóbb megoldás, mint a fogorvosnál újabb és újabb töméseket csináltatni. ma már elengedhetetlen, hogy szakember segítségét vegyük igénybe, hogy kiválassza az Ön számára legmegfelelőbbet.

Tanulni soha nincs későn, és nem létezik buta kérdés, csak olyan amit nem tettek fel… Nyugodtan keresse fel klinikai fogászati higiénikusát, aki segít a megfelelő eszköz kiválasztásában és a használat elsajátításában.

Related posts

22 jún 2022

Viszlát fogkő, Hello GBT

Irányított biofilm terápia – Guided Biofilm Therapy ® (GBT), forradalom a szájüregi profilaxis (megelőzés) területén. A fogak felszínén kialakuló vékony rétegben baktériumok milliói élnek: jók és rosszak egyaránt. Ezt hívjuk biofilmnek. A táplálékunkkal táplálkoznak, és különösen szeretik a cukrot. A biofilm baktériumai a cukor lebontásával savat termelnek, ez pedig...

Tovább
03 nov 2021

Miként kapcsolható össze a digitális lenyomatvétel képi anyaga a CT készülék által készített felvétellel?

A rendelőnkben található digitális lenyomatvételhez használt kamera képi anyaga és a szintén nálunk üzemelő CT készülék által készített felvétel összekapcsolását annak érdekében tesszük, hogy az implantátumokra készülő fogpótlást precízen meg tudjuk tervezni, és el tudjunk készíteni egy sablont – szintén házon belül, amivel az implantátum pontosan a tervnek megfelelő...

Tovább
29 jún 2021

Altatás a fogászatban

Valamennyi kezelésünket altatásban is elvégezzük. Az általános anesztéziában végzett kezelés nem csak komfortos a páciens számára az esetleges félelmek vagy a fokozott garat reflex leküzdése érdekében, hanem igazi törődés is az emberi léleknek. Több mint 20 éves gyakorlati tapasztalattal változatlan aneszteziológus orvos – asszisztens csapattal alakult ki ez a...

Tovább