Egy kihívásokkal teli fogászati eset – sikeres megoldásának – bemutatása (2.rész)

13 ápr 2023

Egy kihívásokkal teli fogászati eset – sikeres megoldásának – bemutatása (2.rész)

Több bejegyzésen keresztül szeretnék Önöknek bemutatni, egy kihívásokkal teli fogászati gyógykezelést, részletesen képekkel dokumentálva.

Folytatjuk történetünket, melynek első része itt olvasható!

7 hónap elteltével a kontroll felvétel (13-15 ábra) befejezett gyógyulást mutat.

A CEREC Primescann IOS segítségével indul az implantáció tervezése, mely a pótlás megtervezésével kezdődik (16-18 ábra).

A SIDEXIS Sicat implant modulba importálva a portetikai tervezés adatait, egyértelművé válik, hogy egy Ankylos B6,6-os implantátum subcristalis behelyezése megfelelő alapot ad a tervezett csavaros rögzítésű koronának (19 ábra).

A felvételen jól látható, hogy a biztonsági zóna tekintetében a vertikális csontkínálat nem megfelelő a hiányzó 3 mm azonban az implantátum behelyezéssel egy időben zárt sinuslift segítségével megoldható. A CEREC guide fúrósablonnal, azonban a 6,6-os méretű implantátum behelyezése a a guided surgery kit segítségével nem támogatott. Ebben az esetben a megoldást az jelentheti, hogy egy 8 mm hosszúságú implantátumot – 3,5 mm-es átmérővel – tervezünk a sinus cortikalis alá pozicionálva 1 mm-rel (20 ábra). Ez a fúrósablon az implantátum pozícióját tökéletesen meghatározza, és lehetőséget ad az előfúrások után a zárt sinuslift biztonságos kivitelezésére a megfelelő méretű Ankylos Bone Condeser segítségével. Az implantátum pozíció meghatározása után az adatok visszakerülnek a CERC szoftverbe ahol a fúrósablon tervezése befejezésre kerül és elindítható az MCXL fézgépen a faragás (21-22 ábra).

A kivitelezés menete során első lépésként intasulsularis gerincélen vezetett metszéssel egy minimál lebenyt készítünk, hogy vizuális kontrollunk legyen az implantátum vertikális pozíciójának meghatározásához, valamint az augmentált terület szöveti megfelelőségének ellenőrzéséhez.

 

Ezt követően a guide segítségével előkészítjük az implantátum ágyat az A8 méretű implantátumhoz, melyet a Condenser segítségével alakítunk ki a végleges formájúra a biomaterial (jelen esetben ) behelyezésével párhuzamosan. Utolsó lépésként manuálisan pozicionáljuk a tervezett B6,6-os implantátumot. Az ínyformázó csavar behelyezése utána lebenyt öltésekkel zárjuk. A postoperatív állapot a low dose felvétel mutatja (23-25 ábra), mely a tervnek megfelelő képet mutat az implantátum pozíciója, valamint a zárt sinus lift tekintetében egyaránt.

 

Related posts

19 máj 2023

Irányított biofilm terápia képzések 2023 – Smile is in the Air

A Swiss Dental Academy képzett trénereiként feleségem Borzási-Szabó Ildikó és jó magam rendszeresen tartunk GBT (Guided Biofilm Therapy), azaz irányított biofilm terápia képzéseket. Az EMS által kifejlesztett irányított biofilm-eltávolítási eljárás alaposan és hiánytalanul számol le a biofilmmel. Talán nem is tudta, de a szájüregi biofilm baktériumai mélyen bejuthatnak a...

Tovább
21 ápr 2023

Egy kihívásokkal teli fogászati eset – sikeres megoldásának – bemutatása (3.rész)

Több bejegyzésen keresztül szeretnék Önöknek bemutatni, egy kihívásokkal teli fogászati gyógykezelést, részletesen képekkel dokumentálva. Folytatjuk történetünket, melynek első része itt, második része pedig itt olvasható! A szükséges 6 hónap gyógyulási idő elteltével az egyéni ínyformázás befejezése után (26. ábra) CEREC rendszer segítségével készült a TiBase rögzítést használva egy IPS...

Tovább
05 ápr 2023

Egy kihívásokkal teli fogászati eset – sikeres megoldásának – bemutatása (1.rész)

Több bejegyzésen keresztül szeretnék Önöknek bemutatni, egy kihívásokkal teli fogászati gyógykezelést, részletesen képekkel dokumentálva. A rendelőben jelentkező 47 éves kedves hölgy páciensünk, igen vegyes tünetekre panaszkodva kérte, hogy vizsgáljam meg. A kopogtatási érzékenységtől a hideg és meleg érzékenységen túl szinte minden említésre került az első beszélgetés során. Természetesen mindezek...

Tovább