Egy kihívásokkal teli fogászati eset – sikeres megoldásának – bemutatása (2.rész)

13 ápr 2023

Egy kihívásokkal teli fogászati eset – sikeres megoldásának – bemutatása (2.rész)

Több bejegyzésen keresztül szeretnék Önöknek bemutatni, egy kihívásokkal teli fogászati gyógykezelést, részletesen képekkel dokumentálva.

Folytatjuk történetünket, melynek első része itt olvasható!

7 hónap elteltével a kontroll felvétel (13-15 ábra) befejezett gyógyulást mutat.

A CEREC Primescann IOS segítségével indul az implantáció tervezése, mely a pótlás megtervezésével kezdődik (16-18 ábra).

A SIDEXIS Sicat implant modulba importálva a portetikai tervezés adatait, egyértelművé válik, hogy egy Ankylos B6,6-os implantátum subcristalis behelyezése megfelelő alapot ad a tervezett csavaros rögzítésű koronának (19 ábra).

A felvételen jól látható, hogy a biztonsági zóna tekintetében a vertikális csontkínálat nem megfelelő a hiányzó 3 mm azonban az implantátum behelyezéssel egy időben zárt sinuslift segítségével megoldható. A CEREC guide fúrósablonnal, azonban a 6,6-os méretű implantátum behelyezése a a guided surgery kit segítségével nem támogatott. Ebben az esetben a megoldást az jelentheti, hogy egy 8 mm hosszúságú implantátumot – 3,5 mm-es átmérővel – tervezünk a sinus cortikalis alá pozicionálva 1 mm-rel (20 ábra). Ez a fúrósablon az implantátum pozícióját tökéletesen meghatározza, és lehetőséget ad az előfúrások után a zárt sinuslift biztonságos kivitelezésére a megfelelő méretű Ankylos Bone Condeser segítségével. Az implantátum pozíció meghatározása után az adatok visszakerülnek a CERC szoftverbe ahol a fúrósablon tervezése befejezésre kerül és elindítható az MCXL fézgépen a faragás (21-22 ábra).

A kivitelezés menete során első lépésként intasulsularis gerincélen vezetett metszéssel egy minimál lebenyt készítünk, hogy vizuális kontrollunk legyen az implantátum vertikális pozíciójának meghatározásához, valamint az augmentált terület szöveti megfelelőségének ellenőrzéséhez.

 

Ezt követően a guide segítségével előkészítjük az implantátum ágyat az A8 méretű implantátumhoz, melyet a Condenser segítségével alakítunk ki a végleges formájúra a biomaterial (jelen esetben ) behelyezésével párhuzamosan. Utolsó lépésként manuálisan pozicionáljuk a tervezett B6,6-os implantátumot. Az ínyformázó csavar behelyezése utána lebenyt öltésekkel zárjuk. A postoperatív állapot a low dose felvétel mutatja (23-25 ábra), mely a tervnek megfelelő képet mutat az implantátum pozíciója, valamint a zárt sinus lift tekintetében egyaránt.

 

Related posts

08 dec 2023

Dr. Kormos Veronika Kolléganőnk sikeres szakfogorvos szakvizsgát tett

Nagy eseményen vagyunk túl az elmúlt hónapban, Dr. Kormos Veronika Kolléganőnk novemberben sikeres szakfogorvos szakvizsgát tett. A dolog súlyát azzal tudom érzékeltetni, hogy ehhez 3 év közös munkára volt szükség, a Semmelweis Egyetem részéről Dr. Kádár László tanár úr volt Veronika mentora, jómagam pedig a gyakorlati képzés helyen –...

Tovább
17 aug 2023

Irányított biofilm terápia képzések 2023 – Smile is in the Air

A Swiss Dental Academy képzett trénereiként feleségem Borzási-Szabó Ildikó és jó magam rendszeresen tartunk GBT (Guided Biofilm Therapy), azaz irányított biofilm terápia képzéseket. Az EMS által kifejlesztett irányított biofilm-eltávolítási eljárás alaposan és hiánytalanul számol le a biofilmmel. Talán nem is tudta, de a szájüregi biofilm baktériumai mélyen bejuthatnak a...

Tovább
31 júl 2023

Dental World 2023 – Upgrade Congress 2024

Több mint 25 éves szakmai tapasztalattal állíthatom, hogy jelenleg egy technológiai forradalom zajlik a fogászatban. Fontosnak tartom, és úgy gondolom nagyon sokat segít a szakma fejlődésben, hogy nem kell külföldre utazni egy ilyen magas színvonalú nemzetközi fogászati kiállításért és konferenciaért, ahol új irányzatokat lehet megismerni. Tartsanak velünk idén októberben...

Tovább