Digitális technika a fogászatban – egy orvos gondolatai

13 nov 2020

Digitális technika a fogászatban – egy orvos gondolatai

“Minden kőben benne van a szobor, csak a felesleget kell eltávolítani róla.”

A gondolat Michelangelotól származik. Attól az embertől aki nem csupán korának kiemelkedő festő- és szobrászművésze volt, hanem az anatómia-ábrázolás úttörője is. 
A tőle származó idézet jutott eszembe a napokban, amikor ez a teljesen digitálisan tervezett és előállított fogpótlást készítette a gép a rendelőben. Nem csak a cirkóniumoxidból készült hid, hanem az implantátum felépítmények is egyedileg kerültek tervezésre és gyártásra.
Ezzel a technológiával korábban sosem látott pontosságot lehet elérni. A tervezés során például a ragasztó részére 80 mikron “helyet” biztosítunk. A nagyfokú pontosság elengedhetetlen, hogy a baktériumok számára ne tudjon kedvező élettér kialakulni, amivel meg tudjuk előzni a fogíny problémák kialakulását.”

A digitális szoftverrel történő tervezés segítségével rövid idő alatt rehabilitálni tudtuk páciensünk teljes mosolyzónáját. Az évek során elkopott fogait teljes mértékben az arckarakteréhez tudtuk igazítani, így elérni egy teljesen természetesnek ható összképet. Mindössze három alkalom elteltével ma már magabiztosan mosolyoghat nagyokat szeretett unokájára. Mind a digitális lenyomatvétel gyorsasága és elképesztő pontossága, mind az ezt követő szoftverrel történő tervezés gyorsasága hozzájárulnak a kezelési terv dinamikus végrehajtásában. Így egészen hamar és az előzőekhez képest sokkal-sokkal kényelmesebb körülmények közt tudjuk rehabilitálni pácienseinket.

Related posts

21 dec 2020

Karácsonyi meglepetés ajándék -20%

Amióta dolgozom a “SZAKÉRTELEM, TÖRŐDÉS, BIZTONSÁG” szentháromsága körül forog a rendelő munkájának szellemisége. A járványhelyzet próbára tesz minket, hogy folymatason meg tudjunk felelni a saját magunk számára felállított követelményeknek. Akik bíznak bennünk és eddig minket választottak, hogy vigyázzunk a fogaik épségére, vagy állítsuk helyre az esetleges foghiányukat pontosan tudják...

Tovább
22 júl 2020

Fogorvosi képalkotó diagnosztika

A fogorvoslás alapja a megfelelő diagnosztika, a panaszok okának feltárása, a készülő fogpótlás gondos megtervezése. Mindkét esetben elengedhetetlenek a képalkotó eljárások. A fogröntgen felvételt, vagy panoráma röntgen felvételt szinte mindenki ismeri… Gyakran a beteg hozzánk már CT felvétellel együtt érekznek. Kérjük ne tegyék. Teljesen szükségtelen külön időt és energiát pazarolni...

Tovább