Milyen fogkrémek léteznek és melyiket válasszam?

25 jan 2018

Milyen fogkrémek léteznek és melyiket válasszam?

Sokszor kérdezik páciensek, hogy olyan sokféle fogkrémet lehet kapni, melyiket használjam? Nagyon örülök mindig ennek a kérdésnek, mert feltételezi, hogy olyan emberrel beszélek, aki használ fogkrémet. Ugyanis a statisztikák azt mutatják, hogy … sajnos a felnőtt lakosságra eső egy évi fogkrém fogyasztás 1,5 tubus, ami nagyon kevés. Pedig ma már nagyon sokféle fogkrém kapható, mindenki megtalálhatja az ízlésének és a saját egészségi állapotának megfelelőt.

A fogkrémnek alapvető szerepe a plakk eltávolításának elősegítése és hogy kellemesebbé tegye a fogmosást, de nem elhanyagolható a benne lévő anyagok terápiás hatása sem. Nagyon sokféle hatású fogkrém van és laikusnak sokszor nehéz a választás, de ilyen esetben mindig segít a dentálhigiénikus, aki a fogak és az íny állapotának, plakk- és fogkőképződési hajlamának megfelelőt kiválassza, figyelembe véve a dohányzást, a fognyaki érzékenységet és egyéb egyéni problémákat és elvárásokat a fogkrémmel szemben.

A különböző fogkrémek fő összetevői azonosak: abrazív anyagok, amik a lepedék eltávolításának hatékonyságát növelik, felületaktív anyagok a habzás érdekében valamint a lepedék feloldását segíti, oldószerek, stabilizáló és kötőanyagok, amik a fogkrém konzisztenciáját adják, ízesítő és illatanyagok. Ezen kívül kémiai anyagokat és gyógyszereket adnak hozzá, amik különböző fogászati problémákra adhatnak megoldást-

Fogszuvasodás megelőző fogkrémek

Ezek a fogkrémek fluorid vegyületet tartalmaznak. Többfajta fluorid vegyületet alkalmazható: aminfluorid, nátrium-fluorid, nátrium-monofluoro-foszfát. Jelenleg az aminfluoridot tartalmazó fogkrémeket tartjuk a leghatékonyabbnak.

(Pl. Elmex, Lacalut)

Ínygyulladás elleni fogkrémek

Hatóanyaguk a chlorhexidin, a triclosan, gyógynövények, vitaminok. Ezeknek a fogkrémeknek önmagukban a klinikai hatásuk nem bizonyított, a mai napig nincs egyetlen olyan kémiai szer, ami a mechanikus fogtisztítást hosszútávon helyettesíteni tudná. A tapasztalat viszont azt mutatja, hogy a helyes fogmosási technikával, fogköztisztítással és ínygyulladás elleni fogkrémmel hosszútávon nagyon jó eredményeket lehet elérni.

(Parodontax)

Gyógynövény tartalmú fogkrémek

Leggyakrabban zsálya, mirha, kamilla, menta, eukaliptusz, szegfűszeg, körömvirág tartalmúak. Szájszárazságot csökkentő fogkrémek: a fogkrém összetevői hasonlítanak a nyál összetevőihez, hidratáló hatásúak. Tartós bevonatot képeznek a szájnyálkahártyán és csökkentik a kellemetlen, viszkető érzést.

(Bioten)

Fehérítő hatású fogkrémek

Ezek a fogkrémek nátrium bikarbonát tartalmúak, az ebből felszabaduló oxigén molekulák oxidálják az elszíneződésért felelős vegyületeket. Rendszerint nagyobb szemcséjű (abrazívabb) anyagokat is tartalmaznak, hogy a nikotin, a kávé és az ételek okozta lerakódásokat hatásosabban eltávolítsák. Így két irányból is segítik az optikailag világosabb fogszín elérését.

Fognyaki érzékenységet csökkentő fogkrémek

Az ebbe a csoportba tartozó fogkrémek a szabaddá vált dentincsatornák lezárásával csökkentik az érzékenységet. (link) Tartalmazhatnak stroncium-kloridot, hidroxilapatitot, pro-argint, aminfluoridot vagy deszenzibilizáló szereket, például kálium-kloridot. Vannak készítmények, melyek azonnali hatást ígérnek, de igazából tartós használatuk hoz megbízható eredményt.

Gyermekfogkrémek

Alacsonyabb fluorid tartalmúak, mint a felnőtteknek szánt fogkrémek, ízük kellemesebb, édesebb, amit fogat nem károsító xilittel érnek el.

Mindenkinél egyénileg kell eldönteni, hogy melyik fogkrém a megfelelő, kiválasztásában kérje a dentálhigiénikusa segítségét. Gyermekeknél és fiatal felnőtteknél inkább a fogszuvasodás elkerülése a cél, idősebb korban pedig az íngyulladás és a fogágy betegség tüneteinek a csökkentése. Azonban ne felejtse el, hogy a legjobb fogkrém sem helyettesíti a fél évenkénti fogászati ellenőrzést valamint a dentálhigiénikus által végzett professzionális tisztítást!

Related posts

08 dec 2023

Dr. Kormos Veronika Kolléganőnk sikeres szakfogorvos szakvizsgát tett

Nagy eseményen vagyunk túl az elmúlt hónapban, Dr. Kormos Veronika Kolléganőnk novemberben sikeres szakfogorvos szakvizsgát tett. A dolog súlyát azzal tudom érzékeltetni, hogy ehhez 3 év közös munkára volt szükség, a Semmelweis Egyetem részéről Dr. Kádár László tanár úr volt Veronika mentora, jómagam pedig a gyakorlati képzés helyen –...

Tovább
17 aug 2023

Irányított biofilm terápia képzések 2023 – Smile is in the Air

A Swiss Dental Academy képzett trénereiként feleségem Borzási-Szabó Ildikó és jó magam rendszeresen tartunk GBT (Guided Biofilm Therapy), azaz irányított biofilm terápia képzéseket. Az EMS által kifejlesztett irányított biofilm-eltávolítási eljárás alaposan és hiánytalanul számol le a biofilmmel. Talán nem is tudta, de a szájüregi biofilm baktériumai mélyen bejuthatnak a...

Tovább
31 júl 2023

Dental World 2023 – Upgrade Congress 2024

Több mint 25 éves szakmai tapasztalattal állíthatom, hogy jelenleg egy technológiai forradalom zajlik a fogászatban. Fontosnak tartom, és úgy gondolom nagyon sokat segít a szakma fejlődésben, hogy nem kell külföldre utazni egy ilyen magas színvonalú nemzetközi fogászati kiállításért és konferenciaért, ahol új irányzatokat lehet megismerni. Tartsanak velünk idén októberben...

Tovább